Pidän museoista, siitä, että niissä voi uppoutua ihan toisenlaisiin tunnelmiin ja aikakausiin kuin mitä nykyhetki on ja tehdä aikamatkoja menneeseen. On kiehtovaa kuvitella, millaisia tarinoita esineiden takana on, kuka niitä on käyttänyt ja millaista elämää kulloinkin on eletty. Myös valokuvanäyttelyt ovat suosikkejani ja lasten kanssa eläin- ja kasvitieteelliset museot ovat aina menestys. Pienistäkin museoista voi löytää vaikka mitä.
Perjantaiaamupäivän vietimme Pohjanmaan museossa, jossa vaihtuvana näyttelynä oli tällä kertaa ruotsalaisen Lennart Nilssonin kuvia sikiön kehityksestä synnytykseen asti. A child is Born -näyttelyn kuvat olivat hämmästyttävän tarkkoja, vaikka ne on otettu jo vuosikymmeniä sitten. Kuvat on otettu muun muassa tähystyskameralla ja elektronimikroskoopilla ja julkaistu 1965 LIFE-lehdessä.
Yläkerrasta löytyy taidetta ja antiikkiesineistöä, upeasti eri aikakauden tyylein sisustettuja huoneita. Mutta ne käydään lasten kanssa pikavauhtia läpi, kun mihinkään ei tietenkään saa koskea, mutta huoneita ja katsojia erottavat vain ohuet köydet.
Pohjakerroksessa esitellään Ostrobothnia Australis -yhdistyksen kokoelmia, jotka edustavat lähinnä Pohjanmaan eteläosien kasvi- ja eläinmaailmaa. Kasvikokoelma on perustettu jo 1925 ja hyönteiskokoelma 1928. Nämä kokoelmat olivat näytteillä eri paikassa jo 1980-luvulla, jolloin muistan käyneeni katsomassa niitä usein siskon ja kaverini kanssa.
Museon alakerrassa on myös Terranova, Merenkurkun luontokeskus, jossa esitellään Merenkurkun luontoa, maankohoamista ja maailmanperintökohdetta. Ihan tuntui tuulahdus kesästä, kun äänimaisemana oli lokkien kirkunaa ja seinillä isot valokuvat saaristomaisemasta; ihan kuin olisimme olleet mökillä. Lasten suosikki oli pimeä huone, jossa esitettiin veden alla kuvattua filmiä suomalaisista kaloista salaperäisen musiikin säestämänä. Sitä serkukset olisivat jaksaneet tuijottaa vaikka kuinka kauan. Kuopus kysyi vielä kotonakin, koska pääsee taas katsomaan kalafilmiä.
Itse jaksan aina vaan tutkiskella Vaasan ja Pohjanmaan rannikon kulttuurihistoriasta kertovan osaston esineistöä ja niistä rakennettuja kokonaisuuksia, jotka kertovat elämästä aina viime vuosikymmenille saakka. Joitakin tuttuja juttuja löytyy omasta lapsuudesta (iik, olen jo niin vanha, että lapsuuden esineet ovat osin museokamaa... ;) ), kuten nuo vanhat limsapullot.
Yksi suosikeistani on vanha keskustan kahvila, samanlaisen tyylin voisin ottaa omaankin keittiööni.
Tällä kertaa vauhti oli aika nopea, kovasti ei lasten kanssa ehtinyt vitriinien äärellä viipyilemään, mutta mukava aamupäivä me tuolla vietettiin. Tosin muutama osasto jäi vielä katsastamattakin, joten taidetaan piipahtaa uudestaan viimeistään silloin, kun tuonne tulee uusi vaihtuva näyttely.
Olipas mukavan kuuloinen museo! Ihan liian harvoin tulee käytyä museoissa, vaikka nautin vanhoista esineistä ja museoiden maisemista kovasti. Ehkä tästä saisi taas sen kärpäsen pureman ja pääsisi vierailemaan niissäkin. Aikaa ainakin on :) Ja mukavaa, että lapsetkin kulkevat mukana!
VastaaPoistaTämä oli varmaan kolmas kerta, kun lapset olivat tuolla museossa mukana. Tykkäävät kyllä lähteä mukaan, vaikka serkkujen kanssa meno meinaa vähän villiintyäkin... ;)
PoistaPiia Annelin kanssa samaa mieltä. Ihan liian harvoin tulee käytyä. Nolostuttaa ihan. Ehkä otan siitä tälle vuodelle tavoitteen itselleni :D
VastaaPoistaSe onkin hyvä tavoite! :)
PoistaHei, kiitos tästä vinkistä! Tuonnehan tosiaan voisi mennä lasten kanssa, eipä ole tullut ajateltuakaan.
VastaaPoistaVanhojen huonekalujen keskellä, jotka ovat täynnä älä istu - tai älä koske -lappuja, on vähän hiostuttavaa ainakin vanhempien kannalta, mutta Terranovassa alakerrassa on jo rennompaa ja tosiaan luonto ja eläimet jaksavat kiinnostaa pieniäkin.
PoistaKuulostaa mukavalta reissulta :)
VastaaPoistaMukavaa tosiaan oli, paitsi lopuksi lapsia harmitti, kun piti kieltää heitä pyörittämästä toisiaan ympäri ja ympäri nojatuoleissa, jotka oli tarkoitettu vanhojen filmien katseluun. :D
Poista