maanantai 13. tammikuuta 2014

Lumi-iloa

Kuopus sai Marimekosta legginsit ja mummalta uudet sukat.
Voi että meidän perheessä ollaan iloisia lumesta ja pakkasesta, pulkkamäistä ja lumen tuomasta valoisuudesta. Kovatkaan pakkaset eivät haittaa, sillä odotetaan, että meri jäätyy ja päästään mökille. Kuinka odotankaan ulkomeren jäällä hiihtelyä ja retkiä majakkasaarelle ja sitä, kun saunan jälkeen saa kuunnella hiljaisuutta ja katsella, kun kuunvalo valaisee jäätä ja hanki kimaltelee. Ja ensin pitää olla kunnon talvi, että voi alkaa odottaa kevättä ja kevätaurinkoa.

Mieli risteilee jo pienissä juhlapäivissä, jotka piristävät arkea, runeberginpäivässä, laskiaisessa, esikoisen synttäreissä ja blinikekkereissä, joita on kaveriperheiden kanssa suunniteltu. Sunnuntaina juhlittiin meidän perheen ekoja synttäreitä, kun mies täytti vuosia. Tai oikeastaan lauantaina syötiin hyvin ja sunnuntaina kutsuttiin vanhempani tänne kakkukahveille. Tein ensimmäistä kertaa masariinikakkua ja kylläpä se olikin herkullista. Tätä taidan kokeilla esikoisen synttäreillä uudestaan. Kakun väri ei ole kovin vaaleanpunainen, sillä vadelmahillon sijaan käytin kolmenmarjan hilloa. Helppoa ja hyvää, eikä kaloreita lasketa ainakaan lauantaisin!

Masariinikakku
(ohje Arlan sivuilta)

Ainekset
  • 175 g voita tai margariinia
  • 75 g mantelimassaa
  • 1 kananmuna
  • 8 tippaa karvasmanteliöljyä tai -aromia
  • 1 12 dl maitoa
  • 2 12 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 12 tl leivinjauhetta
Kuorrutus
  • 1 dl tomusokeria
  • 12 dl vadelmahilloa
Koristeluun
  • tuoreita tai pakastevadelmia
Pane uuni kuumenemaan 150-asteiseksi. Sulata voi. Raasta mantelimassa. Vatkaa kulhossa keskenään muna, karvasmanteliaromi tai -öljy ja maito. Lisää seokseen samalla sekoittaen mantelimassaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää lopuksi taikinaan jäähtynyt voi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja nosta se uunin alaosaan. Paista 30-40 minuuttia. Anna kakun hieman jäähtyä ja irrota se vuoasta. Sekoita kuorrutus ja levitä se kakulle. Koristele kakku vadelmilla.
Vinkki! Mantelimassan asemesta voit jauhaa mantelimyllyllä 1/2 dl kuorittuja manteleita tai käyttää mantelijauhetta ja sekoittaa joukkoon 1/2 dl sokeria.


Siskolta sain ison Ilves-tölkin ja siihen peikonpähkinäoksia.  Itse annoin kirppisvaihtarina hänelle Arabian teekannun. Tekee mieli laittaa oksiin jotain talvista koristetta, mutta mietin, olisivatkohan valkoiset koristepöllöt, joita ostin hiljattain sisustuskaupasta, liian jouluisia. Lumentulo teki mielen niin iloiseksi, että ruokaostoksilla koriin sujahti myös kimppu punavalkoisia tulppaaneja miehen synttärikukiksi.



10 kommenttia:

  1. Vastavierailu :) voi, nuo leggarit on kyllä ihanat...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tulit vastavierailulle! Onneksi leggareista tuli myös kuopuksen, ei vaan äidin suosikki. Niinkin joskus käy, että äiti intoilee, mutta lapset ei. ;)

      Poista
  2. Mekin ollana lumesta sekaisin, ihana ihana talvi :) Ja mahtavilta kuulostaa teidän talvisuunnitelmat. Saaristo näyttää talviaikaan varmasti kauniit, mutta myös karut kasvonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun poikkesit blogiini! Juuri siinä saariston karussa kauneudessa taitaa piillä se viehätys. Nyt ainakin on riittävästi pakkasta, että jäät vahvistuvat, mutta ei kyllä näillä miinusasteilla kutsu yhtään se aava jää. Ehkä ensi viikonloppuna.

      Poista
  3. On mahtavaa, kun on talvi! Eilen olin lasten nukkumaanmenon jälkeen lenkillä, eikä ollut pillkkopimeää: oli upea kuutamo, hieno tähtitaivas ja valkoinen maa.

    Loistavankuuloisia talvisuunnitelmia teillä. Jäädy meri jäädy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ainakin sellaiset pakkaset, että alkaa varmasti suuremmatkin ulapat jäätyä ja hyvä niin, en aio tuskailla yhtään, vaikka ei nämä kelit vieläkään suosi sitä mökkeilyä...
      Aioin sun kommentin innoittamana mennä lenkille, mutta pakkanen kiristyi sen verran, etten vaan kyennyt. Mun pitäis varmaan ottaa sut mun sparraajaksi, joka lähettelis aina muistutuksia, että nyt oon itse lenkillä, entäs sinä? :)

      Poista
  4. Ihanan yksinkertaisen ja tyylikkään näköiset nuo oksat! Ja itseasiassa koko asetelma tulppaaneineen on ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Joulukoristeiden vastapainoksi tuo lipasto näytti mukavalta vaihteeksi tuollaisen niukemman asetelman kanssa.

      Poista
  5. Kiitos vinkkauksesta. Tämä oli just semmoinen blogi, kun kuvittelinkin. Iloinen, sympaattinen, idearikas ja täynnä silmälle ystävällisiä kuvia. Jään ehdottomasti seuraamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi, tulipas tästä kommentista iloinen mieli, kiitos ja erittäin kiva saada sut seuraajaksi! :)

      Poista

Kommentointi on luvallista, jopa suotavaa! :)